Legea pensiilor a primit raport de adoptare în comisiile Camerei Deputaților

Legea pensiilor a primit raport de adoptare în comisiile Camerei Deputaților
Publicat: 25/06/2019, 12:54

Poriectul de lege privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR, a primit, marți, un raport de adoptare de la Comisiile reunite Juridică și de Muncă ale Camerei Deputaților, după ce a fost pusă în acord cu decizia Curții.

Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaților Lia Olguța Vasilescu a precizat, după ședința comisiilor de specialitate, că au fost efectuate „clarificări” în ceea ce privește plata asigurării sociale de către angajator și, de asemenea, o corelare cu altă lege pentru pensiile de invaliditate.

„Curtea a cerut la trei paragrafe să fie niște clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale și acolo s-a făcut precizarea că deși trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează și le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate în mod normal ar trebui să venim cu o lege privind indemnizația socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că așa a solicitat CCR ca să fie foarte clar am operat și aceste modificări”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Fostul ministru al Muncii a mai spus că nu mai sunt modificări la actul normativ care ar putea fi susținute în plenul Camerei Deputaților de miercuri.

„Nu, exclus pentru că decizia Curții a fost clară și știți și dumneavoastră că în momentul în care o lege este atacată la CCR nu se pot opera decât acele modificări decise de CCR, din păcate această lege a fost amânată o perioadă de 6 luni pentru aceste clarificări practic putem să le numim, pentru că nu sunt texte neconstituționale, sunt mai mult clarificări, timp pierdut de Casa Națională de Pensii care ar fi trebuit deja să înceapă de la 1 ianuarie recalcularea tuturor pensiilor din România astfel încât în anul 2021 practic absolut toți pensionarii să aibă o pensie recalculată”, a mai spus Vasilescu.

Deputatul PSD speră la „o mobilizare suplimentară” a funcționarilor de la Casa Națională de Pensii, adică angajarea „în scurt timp” a mai multor funcționari pentru punerea în aplicare a legii.

Social-democratul susține că există bani pentru plata pensiilor, contrar afirmațiilor membrilor din Opoziție.

„Le voi răspunde cu cifre și anume că în ultimii 2 ani de zile avem venituri suplimentare la bugetul de stat de 268 de miliarde, față de 234 de miliarde în șapte ani anteriori, adică în perioada 2009- 2016, practic s-a colectat mai mult în doi ani decât în șapte ani pe toate guvernările Boc, Ponta și Cioloș, deci bani ar fi, în al doilea rând vreau să le spun tuturor că vorbim aici despre 7% care reprezintă la ora actuală nivelul pensiilor din PIB și că media europeană este 13%, pe această medie ajungem la 11,7%, din punctul nostru de vedere credem că această modificare a legii era absolut necesară, că trebuie să creștem pensiile tuturor pensionarilor din România și vreau să vă spun că dacă vă veți uita pe toate simulările care s-au făcut de Casa Națională de Pensii veți vedea că pensionarii ajung să se aproprie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important și chiar să le depășească și vă dau un exemplu concret, un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8000 de lei pe această lege pe care am dezbăt-o astăzi, un pensionar militar are o pensie de 3500 de lei, deci iată că vorbim despre un nivel foarte mare al pensiilor care va fi pe această nouă lege și cred că este foarte așteptată, gradul în public de acceptabilitate a acestei legi a fost de 95% pe care l-am măsurat în urma tuturor dezbaterilor pe care le-am avut organizate la Casa de Pensii și Ministerul Muncii ceea ce este extraordinar de mult pentru o lege care privește nu numai pensionarii aflați în plată ci și pe noi toți ceilalți care la ora actuală suntem salariați”, a explicat vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu.

Vasilescu a transmis că angajările la Casa de Pensii vor depinde și implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii, acesta fiind în întârziere de 6 luni.

„La Casa Națională de Pensii depinde foarte mult de softul care va trebui să fie pentru că vedeți dumneavoastră ca să poată să fie organizată licitația pentru softul de calcul pentru întreg sistemul de pensii ar fi trebuit să avem legea, cât timp legea nu este publicată în Monitorul Oficial cei de la Casa Națională de Pensii nu pot să facă licitația pentru softul respectiv. Deci depinde de foarte mulți factori care au o oarecare întârziere. 6 luni nu e puțin”, a declarat deputatul PSD.

Fostul ministru a spus că aproximativ 2.500 de persoane ar trebui angajate la Casa Națională de Pensii și să se opereze o reorganizare a instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii.

Proiectul de lege urmează să ajungă miercuri la votul din plenul Camerei Deputaților de miercuri, fiind forul decizional în acest caz.

Luni, Lia Olguța Vasilescu a spus că la votul din Senat a fost un singur vot al coaliției care a lipsit pentru a trece această lege, acuzând membrii Opoziției parlamentare că nu susțin creșterile de pensii.

Legea Pensiilor a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi, 69 pentru legea organică.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că legea este „bună” pentru pensionarii din România.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a a dat asigurări, săptămâna trecută, că legea va fi adoptată în Camera Deputaților iar pensionarii vor avea mărit punctul de pensie de la 1 septembrie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...